Vi lever för dagen, vi vet inte vilka förändringar det kommer att ske i våra hem inom en snar framtid när nödsituationen för pandemin är över. Men vi kan redan gissa vilka behov som kan utvecklas runt våra hem.

Andra pandemier i det förflutna har förändrat vårt sätt att leva och den här gången kommer det oundvikligen också att förändras i vårt dagliga liv hemma.

På den mer praktiska och funktionella sidan kommer vi säkert att få en ny design av byggnaderna med en annan intern fördelning av utrymmen.

Kort sagt kommer arkitekter att behöva tänka igenom den layout som ”morgondagens” hem kommer att ha, den där Covid-19 kommer att, om inte besegras, åtminstone avväpnas.

I verkligheten har något redan förändrats nu, med den utbredda användningen av smart working. I framtiden kommer därför arbetsmiljöer att delvis avbrytas och ersättas med smart working, vilket leder till ett steg framåt i användningen av kommunikationsteknik.

I en annan del har dock arbetsplatserna anpassats och kommer att anpassas genom att införa nya regler där avstånd är en grundläggande regel som inte bara kan erhållas med isolerade arbetsstationer utan också skiljeväggar och rörliga väggar för att omforma utrymmet efter behov.

I privata miljöer är saker lite mer komplexa. I framtiden kommer det att bli viktigt att ta hänsyn till gränsen för vistelse för alltför många människor i ett utrymme, behovet av antagande av saneringssystem och avancerade material med antibakteriella och antivirala egenskaper, utan att glömma förbättringen av naturlig ventilation.

Antibakteriella elapparater

Precis för dessa aspekter, en gång sekundär men från och med nu, kunde vita teknopolymerplattor behandlade med silverjoner installeras för att förhindra bildning och spridning av bakterier på grund av kontakt och användning av flera personer.

Denna behandling har testats på över 50 olika arter av bakterier som ger certifierade resultat: över 90% av den mikrobiella belastningen elimineras inom 24 timmar tack vare dessa enheter.

På detta sätt hittar strukturerna i vilka det är viktigt att säkerställa hygien i ”Antibakteriell” version ett brett sortiment av produkter som också kan testa det elektriska systemet mot bakterier.

Luftkvalité

En annan viktig aspekt som måste beaktas vid utformningen av nya bostäder är utbyte av luft. Moderna byggnader har nu utmärkt värmeisolering tack vare de lagstadgade bestämmelserna i alla europeiska länder. För att minimera uppvärmningskostnaderna är fönster, ytterväggar och tak isolerade så bra att det ofta är omöjligt att byta luft.

Konsekvensen är att, förutom en ökning av koncentrationen av CO2, finns det också en ökning av luftfuktigheten som snabbt leder till mögelbildning i hemmet, med alla risker förknippade med svampsporer och mer.

För att permanent undvika hälsorisker och skador på byggnaden finns det därför ett kontinuerligt behov av intern ventilation. En bra praxis också under Covid-19.

Då kommer CO2-sensorer in i spelet.

Dessa sensorer, förutom koncentrationen av CO2, mäter också den relativa fuktigheten i miljön. Om vissa värden överskrids skickar CO2-sensorerna en signal till styrcentralen (i detta är KNX-enheterna idealiska) på ett sådant sätt att luftflödet som införs i ventilationssystemet ökar, helt automatiskt.

I kombination med modern byggnadsautomationsteknik, som KNX, kan CO2-sensorer också ge ett enormt bidrag till energibesparingar.

Närvarosensorer

Där det är möjligt och ergonomiskt rekommenderas det att installera intelligenta närvarosensorer integrerade i hemautomationssystemet.

Detta beror på olika anledningar: å ena sidan finns det större energibesparingar, eftersom närvarosensorerna tänder eller reglerar bara ett ljus om det finns människor i det rummet och om mängden externt ljus är otillräcklig.

Framför allt undviker närvarosensorerna dock att behöva röra vid omkopplaren, där spår av bakterier och virus kan finnas kvar.

Men kom ihåg: en intelligent närvarosensor integrerad med hemautomation erbjuder mycket olika prestanda än de som kan göras med en ”gör-det-själv” -närvarosensor.

Röststyrda assistenter

Slutligen, tack vare integrationen av röstassistenter, är det möjligt att beställa att stänga av eller tända ett ljus eller öppna eller stänga en markis utan att behöva röra vid någon knapp. En absolut bekvämlighet, även utan att överväga de möjliga positiva konsekvenserna för spridningen av virus och bakterier.

Med röstassistenterna är det också möjligt att skapa scenarier och med ett enda röstkommando styra flera enheter, gruppera dem tillsammans.

Det kan till exempel vara tillräckligt att beställa ”Slå på köksbelysning” så att hela rummet är perfekt upplyst.

Med detta system är det då möjligt att starta riktiga ”visuella scenarier” valda av ägaren, som kan styras med ett enkelt ord.

Och i allt detta finns det inte bara ”slå på” eller ”stäng av”: varje ljuskälla eller rulljalusi kan drivas med 30%, 50%, 100% och så vidare.

En trevlig bekvämlighet, eller hur?

Categories:

Tags:

Comments are closed

This website uses cookies We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.  Lär dig mer