DSI

Digital Signal Interface (DSI) är ett protokoll för styrning av belysning i byggnader (inledningsvis elektriska förkopplingsdon). Den skapades 1991 av det österrikiska företaget Tridonic och är baserad på Manchester-kodat 8-bitars protokoll, datahastighet på 1200 baud, 1 startbit, 8 databitar (dimningsvärde), 4 stoppbitar, och är grunden för de fler sofistikerat protokoll Digital Addressable Lighting Interface (DALI).

DALI – Digital Addressable Lighting Interface

DALI är ett öppet standardprotokoll som introducerats som en rival till DSI och en efterföljare till 0-10V styrsystem som fortfarande dominerar branschen. Protokollet tillåter kontroll över ett antal kopplingar med dubbelriktat datautbyte över en buss med maximalt 64 enheter.

Enheter adresseras individuellt och förutom att tillåta kontroll över enheten ges feedback till systemet som ger status för enheten.

DALI har grupp- och scenkommandon som en del av protokollet som möjliggör minskning av datatrafik och minskad nätverkslatens.

Fördelar

· Enkel att koppla – Det krävs bara ett par trådar för att bilda bussen som ansluter alla enheter på ett enda DALI-nätverk.
· Relativt enkel att testa med relativt enkel testutrustning
· Inga topologirestriktioner Stjärna och T är OK!

Nackdelar

· Begränsningsfaktorn 64 adresser räcker inte för stora installationer. (därav behovet av flera gateway)
· Svårt och dyrt att testa och felsöka
· Systemets hastighet (1200 bitar per sekund) kan innebära synliga fördröjningar i större installationer

Impulse

Impulsstyrning av en lampa eller grupp av lampor är ett koncept som uppfunnits av Mode lighting.

De skapade en produkt som tillåter full dimning av en belysningskrets med hjälp av momentana strömbrytare.

Konceptet har fortsatt och är nu tillgängligt inom deras Evolution lighting Control-system där en enda switch kan användas för att ge impulskontroll av en belysningskrets eller en grupp av kretsar inklusive effektkanaler eller DMX-utgångar.

Impulspressar:

Tryck slår på kretsen
Hålls sänker kretsdimningsnivån
Hålls höjer kretsdimningsnivån
Tryck stänger av kretsen

DMX

DMX512-A är ett EIA-485-baserat kommunikationsprotokoll som oftast används för att styra scenbelysning och effekter.

Under de senaste åren har användningen i arkitektoniska projekt för att styra många olika former av färgförändringsbelysning ökat.

Utvecklad av Engineering Commission of USITT, standarden startade 1986, med efterföljande revisioner 1990 som ledde till USITT DMX512/1990.

Denna nuvarande standard är också känd DMX512-A och underhålls av ESTA.

0-10V

0-10 V är ett av de tidigaste och enklaste elektroniska signalsystemen för ljusstyrning; Enkelt uttryckt är styrsignalen en DC-spänning som varierar mellan noll och tio volt. Den kontrollerade belysningen bör skala sin effekt så att vid 10 V bör det kontrollerade ljuset vara på 100 % av sin potentiella effekt, och vid 0 V ska det vid 0 % uteffekt (dvs. ”Av”).

Dimningsanordningar kan utformas för att reagera i olika mönster på mellanspänningarna, vilket ger utgångskurvor som är linjära för: spänningsutgång, faktisk ljusutgång, effekt eller upplevd ljusutgång. Det finns två varianter av 0 till 10 V-systemet, 0 till -10 V och 0 till +10 V. Trots att de är inkompatibla med varandra, implementerades båda systemen i stor utsträckning av belysningstillverkarna. Förare använder ofta 0-10 V styrsignaler för att styra dimningsfunktioner. I många fall är dimningsområdet för strömförsörjningen eller förkopplingsdonet begränsat. Om ljuseffekten endast kan dämpas från 100 % ner till 10 % måste det finnas en strömbrytare eller ett relä tillgängligt för att slå av strömmen till systemet och stänga av ljuset helt.

De flesta 0-10 V-regulatorer erbjuder antingen ett inbyggt nätspänningsrelä eller ett externt nätspänningsrelä. Beroende på applikationen bör dessa alternativ övervägas. I produktionsbelysning ersattes detta system av analoga multiplexade system som D54 och AMX192, som i sig nästan helt har ersatts av DMX. För dimbara lysrör (där det istället arbetar på 1-10 V, där 1 V är minimum och 0 V är släckt) ersätts systemet av DSI, som självt håller på att ersättas av DALI. När man använder detta system måste man ta hänsyn till den faktiska tillämpningen, eftersom styrning av kontorsbelysning inte är detsamma som att styra teaterbelysning. 0-10 V belysningsstyrning används ofta i kommersiell och industriell belysning av tillverkare av förkopplingsdon som GE, Philips, Universal, Metrolight och Sylvania. Det finns distribuerade styrmetoder på marknaden idag som kan installeras inuti eller mycket nära den eller de armaturer som ska styras, vilket eliminerar ledningsdragningarna och spänningsfallet.

LED

En ljusemitterande diod (LED) är en halvledarljuskälla.[1] Lysdioder används som indikatorlampor i många enheter och används allt oftare för annan belysning. Introducerades som en praktisk elektronisk komponent 1962,[2] tidiga lysdioder avgav rött ljus med låg intensitet, men moderna versioner finns tillgängliga över de synliga, ultravioletta och infraröda våglängderna, med mycket hög ljusstyrka.

Categories:

Comments are closed

This website uses cookies We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.  Lär dig mer