green building

Miljöpolitiken eller den gröna rörelsen får ökad betydelse när världen bevittnar effekterna av klimatförändringar varje dag. En majoritet av mänsklig verksamhet ger en negativ inverkan på klimatet och miljön. I takt med att städerna blir mer trånga för varje dag på grund av att befolkningen flyttar från landsbygdsområden, har behovet och betydelsen av byggnader också ökat. Byggnader har kommit att dominera stadsregionerna eftersom det mesta av boende, arbete och tjänster sker inom sådana infrastrukturer. Från bostadslägenheter till kontorsutrymmen till sjukhus eller skolor eller statliga institutioner, alla dessa finns nu vanligtvis i byggnader. Så det är naturligt att oron för dessa strukturers hållbarhet har väckts och mer miljövänliga lösningar tillämpas på dem.

Gröna byggnader är sådana som i sin design, konstruktion och drift minskar eller eliminerar de negativa effekterna på miljön. Dessutom kan de också vara kapabla att skapa positiva effekter på vårt klimat och vår naturliga miljö. Sådana miljöfokuserade funktioner hindrar dock inte byggnaderna från att tjäna sitt syfte och att fungera korrekt.

Inställningen till gröna byggnader behöver inte vara densamma av byggare och utvecklare över hela världen. Det finns många faktorer som spelar in när man designar och bygger dessa byggnader. Från klimatförhållanden till kulturen till de ekonomiska och miljömässiga behoven på orten där byggnaden kommer att vara, påverkar alla funktionerna i den gröna byggnaden som planeras och byggs.

Men några av de gemensamma funktionerna som delas av infrastrukturerna som kan göra dem ”gröna” förklaras nedan:

Energieffektivitet: Effektiv användning av energi är en viktig aspekt för byggnader för att minimera deras påverkan på miljön. System som Building Energy Management Systems (BEMS) hjälper till att minska och optimera energiförbrukningen i byggnader för deras verksamhet.

Förnybar energikälla: Användningen av förnybar energi, såsom solenergi, kan minska beroendet av fossila bränslen och även hjälpa till att minska energiräkningarna eftersom det mesta av energibehovet tillgodoses med intern energiproduktion. BEMS kan hjälpa till att hantera energi från olika källor för att inte bara ge oavbruten energi utan också minimera energiförbrukningen från externa källor. Detta säkerställer att energiräkningen är den lägsta och den icke-förnybara energiförbrukningen minimeras också.

Minimera användningen av vatten och andra resurser: Från konstruktion till drift skulle gröna byggnader försöka minska mängden vatten och andra viktiga resurser som förbrukade bränsle. Användning av vattenmätare, effektiva kranar eller till och med regnvattenuppsamling är några av metoderna för att spara vatten.

Åtgärder för att minska föroreningar och avfall: Eftersom gröna byggnader försöker minska påverkan på miljön, måste föroreningarna och avfallet från dessa infrastrukturer vara så låga som möjligt. Främjande av återanvändning och återvinningsvanor, användning av lågavfallsprodukter och processer och rätt behandling av avfall är några av de sätt som byggnader kan uppnå detta på.

God inomhusmiljökvalitet: För invånarna eller de boende i byggnaden är det viktigt att säkerställa en trevlig och hälsosam atmosfär. Rätt termisk kontroll, luftrenhet och lågt ljud är några saker att tänka på i detta avseende.

Användning av giftfria och hållbara material: Under konstruktion och dagligt bruk bör gröna byggnader se till att använda material och resurser som är mer hållbara eller till och med återvunnet material. Till exempel för isolering kan cellulosa vara ett bra grönare alternativ eftersom de flesta av dem är återvunna tidningar. Medan det för regelbundet underhåll som städning av golv och andra områden finns lösningar som är mer miljövänliga.

Idealiskt läge: Läget är viktigt eftersom byggnaderna inte ska påverka den naturliga livsmiljön i sin omgivning genom att låta dem byggas i miljökänsliga lägen. Dessutom skulle en plats som kan nås med kollektivtrafik innebära lägre användning av privata fordon och därmed förbränning av fossila bränslen minimeras därefter.

Designinnovation: Gröna byggnader måste byggas på en design som möjliggör de hållbara strategier som planeras för byggnaden. Det gör att byggnaden kan anpassas till föränderliga miljöer. En smart design kan maximera de resurser som finns tillgängliga för den gröna byggnaden för att uppnå maximal effektivitet i konstruktion och drift. Till exempel är passiv design ett populärt koncept som syftar till att maximera det lokala klimatet för att skapa och bibehålla den idealiska inomhusmiljön för byggnadens invånare. Detta hjälper till att minska beroendet av energi och anordningar för att kontrollera inomhusmiljön.

Comments are closed

This website uses cookies We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.  Lär dig mer