Klimatförändringen och allt knappare resurser innebär att effektiv energianvändning blivit en viktig fråga som berör alla delar av samhället. Med tanke på att byggnaderna står för 40% av den totala energiförbrukningen erbjuder de en stor besparingspotential. KNX uppfyller kraven i den högsta energieffektivitetsklassen för fastighetsautomation enligt EN 15232. KNX uppfyller på ett utmärkt sätt de allt strängare kraven på byggnadernas energiförbrukning. Med KNX går det att uppnå energibesparingar på upp till 50 %.

I dag finns det gott om byggnader som projekterats för effektiv energianvändning. Inte heller benämningen “intelligenta byggnader“ låter särskilt exotiskt längre. Båda dessa trender är just nu på väg att revolutionera arkitekturen och bidrar märkbart till den globala kampen mot klimatförändringen. På senare år har energibesparingar fått allt större betydelse inom byggsektorn och är på god väg att bli en självklarhet för både arkitekter och byggherrar. En viktig orsak är de små och stora naturkatastrofer som återkommer varje år. De visar med all önskvärd tydlighet vilka följder en allt större ekologisk obalans får och tvingar oss att blicka framåt och ta vårt sociala ansvar. Ett hus använder stora mängder energi både när det byggs och senare används. Därför kan målinriktade åtgärder i byggnader få mycket stor effekt. Men målet behöver inte vara extrema ”nollenergihus”. Även en intelligent anslutning av alla enheter i ett decentralt totalsystem ger en oanad besparingspotential. Om alla elektriska funktioner samlas i ett installationsbussystem uppstår möjligheter att samordna styrningen på ett optimalt sätt. Eftersom alla eldrivna apparater och anläggningar flexibelt kan kombineras med varandra och styras via pekskärmar eller publika nät (telefon, Internet) öppnar denna lösning närmast obegränsade möjligheter även när det gäller inredningsdesign och komfort. Om arkitekterna bara är tillräckligt kreativa kan de föra oss närmare målet, dvs. en uttrycksfull och spännande arkitektur som samtidigt är både ekologisk och ekonomisk. För ett är säkert: Det är vi som styr klimatförändringen!

Energibesparing med KNX
• upp till 40 % med
KNX-styrning av skuggning
• upp till 50 % med
KNX-styrning av enskilda rum
• upp till 60 % med
KNX-styrning av belysning
• upp till 60 % med
KNX-styrning av ventilation

Text från (www.knx.org)

Categories:

Tags:

Comments are closed

This website uses cookies We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.  Lär dig mer